Cât ne costă serviciul foto & video de nuntă?

Mereu ni se pun întrebări de genul “Cat costă pachetele voastre pentru nuntă?” sau “Ce ofertă foto video de nuntă aveți?” în speranța că va costa mult mai puțin decât sala, muzicanții/DJ-ul, și – fără discuție – de câteva ori mai puțin decât rochia de mireasa, nu-i asa?

Răspunsul e simplu: minim doua salarii cu care clientul consideră că s-ar descurca să trăiască decent de la o lună la alta. Dacă un client nu e dispus sa plătească pentru serviciile foto & video măcar doua salarii de-ale sale, atunci nu vad rostul pentru care să mai întrebe de oferte, poate să riște contractând un prieten care „se pricepe, că a mai făcut poze“.

De ce doua salarii?

Exista trei categorii de fotografi:
I. complet dedicați muncii de fotograf de nuntă, fără a fi angajați în alta parte.
II. fotografi cu talent, suficient timp liber pe lîngă serviciul la care sunt angajați, dar care nu câștigă (încă) suficient din pasiunea fotografică încât să se dedice 100%.
III. ceilalți, care nu au nici mult timp, nici chef, poate nici talent, dar ciupesc câte o nuntă în weekend.

Categoria I și parțial II trăiește din munca de fotograf. Are familie, cheltuieli, țeluri în viata. Investește foarte mult în echipament care în cîțiva ani e depășit ba la numărul de megapixeli, ba la SD, HD, UltraHD, 3D și altele. Fără 7000-10 000 de euro nu ai aparatura cu care sa pretinzi că faci muncă de calitate. Punct!!! Fotograful III nu ne interesează aici, el nu își bate capul cu ce aparat merge, dacă e pe profit 100 de euro, deja e bine. (Am fost întrebat chiar azi pe Facebook de o persoana (nu fotograf) ce aparat foto să își cumpere ca să meargă sa fotografieze o nuntă în calitate de fotograf principal, practic el avea deja clienti dar încă nu stia ce aparatură îi trebuie).

Pentru primele categorii, calculele stau cam asa:

Într-un sezon sunt în jur de 20 de weekend-uri disponibile. În rest e iarna, post și practic nu există clienți decât la vreun botez, care oricum sunt mult subevaluate ca preț, chiar dacă fotograful are un desfășurător similar cu cel de la o nuntă.

Fotograful cu mult noroc, trudă, agitație, târguri și reclame (pe bani), prinde 15 evenimente în sezon. Hai să zicem ca fotograful nostru evaluează fiecare eveniment la un salariu brut, din care plăteste singur și taxele și impozitele.

Salariile respective sunt strict pentru traiul de zi cu zi, la fel ca și salariul clientului său. Fotograful, în schimb, e obligat să cheltuiască în plus pentru aparatură, reclame, flyere, participări la târguri de nunți și altele.

Suma de cheltuit ar fi cam asa:

  • 1000 € pe echipament
  • 300 € design și update site + server unde să-l țină
  • 300 € computer, calculând unul nou de 1000 € la fiecare 3-4 ani
  • 400 € software
  • 1000 € alte cheltuieli pe târguri, material publicitar, reclame online etc.

În concluzie, fotograful trebuie să taxeze aproximativ 3000 de euro pentru serviciile sale pe lângă cei considerați salariu, pe an.

După un calcul simplu, la un salariu brut de 600 euro, fotograful câștigă în total undeva la 9000 euro. Își retine pentru salariu 7200 și rămâne cu 1800 extra. După cum vedeți, nici nu își poate acoperi cei 3000 euro planificați pentru cheltuieli cu afacerea lui, așa că va fi nevoit fie să contracteze minim 17 evenimente, fie să crească prețul la fiecare eveniment.

Rezultă că prețul decent la care ar trebui să se aștepte un client cînd cere servicii foto profesionale este de minim 600-800 euro, adică două salarii.

În final, la întrebarea cât mă costă o echipă foto & video pentru nunta mea, răspunsul firesc este minim 1400-1600 euro, considerând un raționament similar și pentru foto și pentru video.

Aflați tarifele noastre, aici!

 

Cristian Rusu
BMC Media

Leave a comment